Kirjaudu
Jäsennumero:
Salasana:
Salasana unohtunut?

Uutiset

19.12.2020 klo: 17:00
Tomi Sallisen haastattelu

(Haastattelu on tehty 8.9.2020)

Haastattelijana Marko Leppinen

 

Mikä on oma roolisi Kiekko-Espooon toiminnassa?

Olen ollut alusta lähtien mukana pelaajaosakkaana. Toiminnan käynnistyessä olin eräänlainen jokapaikanhöylä, mutta nyt olen ollut reilun vuoden ajan Kiekko-Espoo Oy:n hallituksen jäsenenä. Olen pyrkinyt ajamaan sisään ajattelumallia, missä jokaisella hallituksen jäsenellä on oma selkeä rooli ja vastuualue hallituksessa. Yksi keskittyy tukemaan markkinointia, toinen yhteistyökumppaneiden hankintaa sekä suhteiden ylläpitoa ja minun vastuualueena on urheilupuoli, mistä luonnollisesti ymmärrän eniten pelaajataustani vuoksi.

 

Miten analysoit viime kautta urheilullisesti?

Hyvinhän se meni! Urheilullinen puoli hoidettiin viime kaudella todella mallikkaasti. Tavoitteena on ollut pitää rima selkeästi sarjatasoa korkeammalla harjoittelussa ja koko joukkueen toiminnassa. Viime kaudella tämä toteutui todella hyvin, kasassa oli erittäin hyvä joukkue ja tulokset olivat sen mukaisia.

 

Miten viime kausi sujui taloudellisesti kun playoffien huipennus jäi pelaamatta?

Kuten seuran tiedotteessa jo kerrottiin, viime kausi oli tappiollinen reilun 45 000 euron verran. Suurin yksittäinen syy tähän oli kauden päättyminen kesken juuri ennen tärkeimpiä pelejä. Mikäli Mestis-karsinnat olisi pystytty pelaamaan, niistä saatujen pääsylippu- ja muiden tulojen myötä tulos olisi ollut parempi. Toki jatkossa meidän pitää parantaa ja kehittää myös yhteistyökumppanitoimintaa houkuttelevammaksi yrityksille sekä tekemään Kiekko-Espoosta ja ottelutapahtumasta niin kiinnostava, että espoolaiset löytävät entistä suuremmissa määrin hallille.

 

Mikä on seuran taloudellinen tilanne tällä hetkellä?

Tästäkin oli maininta seuran julkaisemassa tiedotteessa, eli tilanne on tosiaan vakaa edelliskauden taloudellisesta tappiosta huolimatta. Miinusmerkkiseen tulokseen ei toki koskaan saa olla tyytyväinen, eli alkavalla kaudella on pyrittävä tekemään senkin takia entistä enemmän töitä, vaikka tilanne on todella haastava koronaviruksen vuoksi. 

 

Miten yhteistyökumppaneiden hankinta on edennyt Mestis-paikan varmistuttua?

Olemme kontaktoineet edelliskausina mukana olleita yhteistyökumppaneita ja uusia pyritään tuomaan mukaan jatkuvasti. Mukaan siis mahtuu vielä! Kuten kaikki varmasti ymmärtävät, tilanne on todella haastava. Korona on vaikuttanut moniin yrityksiin, mutta osaan vielä rajummin kuin toisiin. Pyrimme luomaan jokaiselle yritykselle sopivia paketteja, mutta meihin saa toki aina ottaa yhteyttä myös itse, jos mielessä olisi jokin itselle sopiva yhteistyökuvio. Ottelutapahtumaan mahdollisesti tulevat rajoitteet vaikuttavat toki myös siihen, että miten hyvin yritysvieraita ja muita katsojia voidaan palvella otteluiden yhteydessä, eli tämäkin tuo omat haasteensa.

 

Ollaanko ottelutapahtumaan panostamassa enemmän aiempiin kausiin verrattuna?

Tähänkin kysymykseen joudun valitettavasti heittämään koronakortin kehiin, eli erilaisia suunnitelmia ottelutapahtuman kehittämiseksi on kyllä olemassa, mutta ainakin osan suhteen yleisöä koskevat rajoitukset tulevat vaikuttamaan niiden toteutumiseen. Korona vaikuttaa myös sillä tavoin, että ylimääräiset kulut on ainakin näin ennen kauden alkua pyritty pitämään minimissä.

 

Onko fanituotteille tulossa verkkokauppa ja pystytkö kertomaan jotain mahdollisista uusista tuotteista valikoimassa?

Tämä on ollut jo pitkään isona tavoitteena meillä ja vihdoin voin kertoa että fanituotteiden verkkokauppa on tulossa! Uusia tuotteita on tullut muutamia, ainakin uusi huppari, t-paita, kaulaliina ja kasvomaski.

 

Vaikka espoolainen jääkiekko on moneen muuhun lähialueen seuraan verrattuna melko nuori, meilläkin on jo paljon historiaa takana. Oletteko pohtineet, että miten tätä historiaa ja entisiä pelaajia, valmentajia sekä toimihenkilöitä voisi tuoda paremmin esiin otteluiden yhteydessä?

Mielestäni Camin tribuuttiottelussa saatiin todella hyvä startti tähän. Mukana oli suuri määrä isoja nimiä espoolaisessa jääkiekkohistoriassa ja kaikki osallistujat sekä pelaajat olivat todella innoissaan tapahtumasta. Meillä on tavoitteena ylläpitää tätä perinnettä kauden kynnyksellä pelattavasta erikoisottelusta, missä kaukalossa nähdään tuttuja nimiä espoolaislätkän lähihistoriasta sekä vähän kauempaakin. 

 

Yksi pointti on myös hyvä tuoda esiin, vaikka se ei yleisölle näykään. Pyrimme luomaan Espooseen sellaisen ilmapiirin, että espoolaistaustaiset pelaajat saavat tulla kesäharjoituksiin mukaan, vaikka heillä olisi sopimus esimerkiksi ulkomaille tai olisivat sillä hetkellä ilman sopimusta. Näin saadaan luotua yhteisöllisyyttä ja toivottavasti pystyisimme tällä edesauttamaan espoolaiskasvattien kotiuttamista Kiekko-Espoon paitaan.

 

Onko Espoo Metro Areenalle mahdollista saada vähän enemmän kiekkoespoolaista ilmetta esimerkiksi yleisötilojen seinien värityksellä, Kiekko-Espoo - museon / Wall of Famen perustamisella tms?

Hallin tämänhetkinen tilanne ei valitettavasti mahdollista maalaamista tai rakenteellisten muutosten toteuttamista. Erilaisia väliaikaisia ottelutapahtumakohtaisia toteutuksia on toki mahdollista tehdä. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa pystyisimme tuomaan seuran historiaa ja visuaalista ilmettä paremmin esille hallissa ja tähän olisi mahtavaa saada kannattajat mukaan suunnittelemaaan/toteuttamaan ideoitaan. Esimerkiksi klubikatsomon yleisötilan katossa on upeita tauluja Bluesin kausilta, mutta niiden asettelu ei ole kauhean katsojaystävällinen.

 

Kiekko-Espoolla tuntuu välillä olevan iso kynnys ylitettävänä tiedottamisen suhteen. Joskus kestää kovin pitkään, että erilaisten asioiden suhteen tullaan julkisuuteen. Hyvänä esimerkkinä Mestis-paikan hakuprosessi, mistä seura itse ei tiedottanut oikeastaan mitään, kunnes paikka oli jo lähestulkoon varma. Oletteko huomanneet tämän ja miten sitä voisi korjata kohti aktiivisempaa tiedottamista?

Olemme huomanneet tämän ja kuulleet tästä aiheesta saatua palautetta. Tähän ei oikein voi antaa mitään selitystä, meidän on yksinkertaisesti pystyttävä parempaan tiedottamisen suhteen. Tiedostamme kyllä, että moni asia ei ole vielä täysin kunnossa seuran toiminnassa, mutta otamme opiksi virheistä sekä puutteista ja pyrimme kehittymään jatkuvasti.

 

Mikä on Kiekko-Espoon tavoite Mestiksessä?

Joukkue toki asettaa aikanaan omat tavoitteensa, mutta pelaajabudjetti tulee olemaan kutakuinkin Mestiksen keskivaiheilla. Tavoitteena on saada hyvä startti kauteen ja sen myötä pelata nousujohteinen avauskausi Mestiksessä. Korostan vielä, että joukkue asettaa itse omat tavoitteet, mutta hallituksessa keskustelimme, että playoff-paikka on minimitavoitteena. Kimi on tehnyt hyvää työtä joukkueen kokoamisessa ja on ollut mukava huomata että Kiekko-Espoo myös kiinnostaa laajasti pelaajia. Henkilökohtaisesti uskon, että joukkueella on ihan realistiset mahdollisuudet kolmen joukkoon.

 

Miltä Kiekko-Espoon tulevaisuus näyttää tällä hetkellä? Oletteko asettaneet jonkinlaisia tavoitteita esimerkiksi yleisömäärän kehittymisen tai taloudellisen tuloksen suhteen? Millä tavoin toimintaa on lähdetty kehittämään?

Totta kai tarkoituksena on kehittää toimintaa jatkuvasti ja esimerkiksi pikkuhiljaa kasvattaa yleisömäärää aina edellisestä kaudesta. Valitettavasti tässäkin asiassa korona vaikuttaa isosti kaikkeen alkavan kauden osalta. Epävarman tilanteen vuoksi selkeitä numeraalisia tavoitteita on ollut vaikea asettaa. 

 

Pyrkimyksenä on, että rajoituksista huolimatta halliin saataisiin yleisöä mahdollisimman hyvin. Tietysti kaikki turvallisuustoimet huomioiden. Meillä on onneksi Espoossa sen verran iso halli mikä mahdollistaa turvaväleistä huolehtimisen. Erityisesti haluaisin tulevaisuudessa kasvattaa nuorten katsojien lukumäärää ja kiinnostusta seuraa kohtaan. Lipputuloilla on iso vaikutus taloudelliseen tulokseen, minkä suhteen tavoitteena on saada tappiollisen kauden jälkeen kurssi taas pidemmällä tähtäimellä muutettua positiiviseksi. Jokainen varmasti ymmärtää, miten haastava tehtävä se tulee olemaan näinä aikoina ja ensi kausi tulee olemaan lähes jokaisella suomalaisella jääkiekkojoukkueella enemmän tai vähemmän selviytymistaistelua mahdollisimman pienin vaurioin.

 

Toiminta on kehittynyt myös sen suhteen, että hallitusta on täydennetty muutamalla lisäjäsenellä, ja näin pystymme tukemaan toimintaa entistä paremmin. Lisäksi toimistolle on saatu vähän uusia käsiä Antti Mannisen avuksi.

 

Mikä on seuran kokonaisbudjetti ensi kaudelle ja mikä on pelaajabudjetin osuus tästä?

Kokonaisbudjetti kauteen lähdettäessä tulee olemaan noin 570 000 euroa. Kun sarjaporras vaihtuu, on selvää että budjetti kasvaa kun esimerkiksi pelaajille aletaan maksamaan palkkaa. Olemme kuitenkin pyrkineet vetämään mahdollisimman tiukkaa linjaa maailmantilanteen vuoksi. Järkevän tason toiminta pyritään varmistamaan ja toimitaan vastuullisesti, mutta taloudellisia riskejä ei oteta.

 

Onko joukkueeseen odotettavissa vielä uusia vahvistuksia vai täydennetäänkö rosteria pääasiassa omista junioreista?

Kuten monella muullakin seuralla tässä tilanteessa, meidän tarkoituksena on ollut pikku hiljaa täydentää rosteria, kun kauden alku lähenee ja pelien toteutuminen suunnitellusti varmistuu. Ei ole täysin poissuljettua, että kokoonpano täydentyy vielä. A-junioreiden tilanne on se, että heidän päätavoitteena on sarjapaikan säilyttäminen ja tämän myötä sieltä ei välttämättä lähdetä juurikaan nostamaan pelaajia miesten edustusjoukkueen peleihin. Toki jos tilanne sallii ja aikataulut osuvat kohdilleen, omille junioreille voidaan hyvinkin antaa näytönpaikka Mestis-tasolla.

 

Mikäli Mestis-kausi joudutaan perumaan tai keskeyttämään koronan vuoksi, onko Kiekko-Espoo varautunut tähän taloudellisesti?

Tähän on varauduttu vetämällä budjetti mahdollisimman tiukaksi, ilman että perustoiminta kuitenkaan kärsii. Sopimusteknisillä asioilla on pystytty luomaan pientä turvaa, mikäli kausi keskeytyisi tai katkeaisi kokonaan. Toki äärimmäisessä tilanteessa keinovalikoimassa ovat myös viime aikoina monessa seurassa valitettavan tutuiksi käyneet sopeutustoimet ja muut kulujen karsimiset.

 

Olet itse käynyt espoolaisen kiekkopolun läpi junnuista aina aikuisten edustusjoukkueeseen asti. Miltä tilanne näyttää tällä hetkellä tämän pelaajapolun suhteen, kun miesten edustusjoukkue nousi Mestikseen ja juniorikenttää on saatu yhdistettyä?

On todella hienoa, että kenttää on saatu yhdistettyä ja pelaajaputki eheytettyä aina junioreista edustukseen asti. Mutta nyt se suurin ja pitkäkestoisin työ on vasta alkamassa. Tarkoitan työtä, millä saadaan espoolainen kiekko nostettua takaisin Suomen kärkeen. Mestis tarjoaa nuorille espoolaisille oivan ponnahduslaudan eteenpäin urallaan ja siinä samalla pääsee vielä auttamaan oman kaupungin joukkueen kasvua kohti Liigaa. Vielä on paljon tekemistä asioiden kanssa ja niiden loksahtamisessa paikalleen tulee menemään aikaa. Nyt on kuitenkin erittäin hyvä tilanne lähteä rakentamaan. Edustusjoukkueen pelaajien näkökulmasta asiat ovat nähdäkseni hyvällä mallilla. Puitteet ovat kunnossa ja jopa paremmat kuin osalla Liiga-seuroista. Myös valmennus on laadukasta ja pelaajista pidetään hyvää huolta. Ylläpitämällä korkeaa tasoa näissä mainituissa asioissa pystymme jatkossakin kilpailemaan muiden seurojen kanssa ja pikkuhiljaa Kiekko-Espoo toivottavasti nähdään nuorten espoolaisten kiekkoilijoiden silmissä hyvänä vaihtoehtona edetä uralla, eikä pelipaikkaa tarvitse lähteä hakemaan muualta. Pitkällä tähtäimellä Kiekko-Espoo pyrkii olemaan mahdollisimman omavarainen pelaajamateriaalin suhteen. Se toki vaatii paljon pitkäjänteistä työtä joka saralla.

 

Miten kesä sujui? Miten paljon korona vaikutti omiin kesäsuunnitelmiisi?

Ensinnäkin on todettava että kuten Kiekko-Espoolla, myös minulla edelliskausi päättyi kuin seinään. Joukkueen tilanne oli toki se, että playoff-paikka oli tavoittamattomissa eli kausi olisi muutenkin päättynyt melko pian. Kauden loppumiseen liittyvät toimet menivät pikakelauksella. Ihan hirveän paljon korona ei vaikuttanut omaan kesään. Toki liikkuminen oli rajatumpaa, sukulaisia ja ystäviä ei pystynyt näkemään yhtä paljon kuin normaalisti ja yhdet häät Italiassa jäivät kokematta. Toisaalta oli paljon enemmän aikaa treenata ja padelia tuli pelattua paljon. Jäälle pääseminen oli kuitenkin tavallista vaikeampaa.

 

Miten päädyit Kiekko-Espoon osakkaaksi?

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Hirso soitti minulle ja juttelimme espoolaisesta kiekosta isossa kuvassa ja muutenkin. Olimme tiiviisti yhteydessä ja jossain kohtaa kävi ilmi, että seuraan on tarkoitus ottaa muutamia osakkaita. Minua on pyydetty espoolaiseen kiekkoon mukaan jo muutaman kerran aiemminkin, mutta tällä kertaa kiinnostus heräsi, koska ajatukset siitä miten Kiekko-Espoota oli tarkoitus lähteä rakentamaan kohtasivat omien ajatusteni kanssa. Tämän jälkeen lähdin pohtimaan, ketä muita voitaisiin pyytää mukaan. Muistaakseni soitin ensimmäisenä veljelleni Jerelle tai Koskisen Mikolle. Kun heiltä löytyi kiinnostusta, lähdin soittamaan seuraaville. Oli erittäin positiivista huomata, miten innokkaasti kaikki lähtivät mukaan. Kun sana lähti kiertämään, lopulta osakkaita tulikin reilusti enemmän kuin mistä oli aluksi puhetta, mistä olin äärimmäisen iloinen! Me kaikki pelaajaosakkaat olemme lähteneet mukaan toimintaan sillä ajatuksella, että olemme itse saaneet espoolaiselta kiekolta paljon, olemme nähneet hyviä sekä vaikeita aikoja ja nyt oli hyvä hetki antaa jotain takaisin.

 

Millä ajatuksin lähdet nyt alkamassa olevaan omaan kauteesi Brynäsissä?

Tilanne on melko erikoinen koronan vuoksi, mikä on tietenkin sama kaikilla muillakin. Päällimmäisenä mielessä on epätietoisuus, emme tiedä vielä alkaako kausi normaalisti vai ei, tuleeko otteluissa olemaan yleisöä vai ei ja niin edelleen. Aluksi oli tietona, että kausi alkaa normaalisti, oli yleisöä tai ei. Nyt alkua on kuitenkin siirretty hieman. Olen silti melko luottavaisin mielin sen suhteen, että SHL kausi pystytään pelaamaan läpi ainakin jollain tavalla. Pelaajien näkökulmasta sillä on kuitenkin iso vaikutus, onko hallissa katsojia vai ei. Meidän viime kauden viimeinen peli pelattiin ilman katsojia ja se oli elämäni hirvein peli missä olen pelannut! Jos joku olisi pudottanut kolikon hallissa, se olisi kuulunut joka paikkaan. Fanit luovat tunnelman ja latauksen meihin pelaajiin ja kun tuo elementti otetaan pois kokonaan, lopputulos on todella epämukava. Fanien vuoksi näitä pelejä kuitenkin pelataan.

 

Mikä tai mitkä ovat parhaat muistosi Bluesin kausilta?

Todella vaikeaa nostaa esiin yksittäisiä hetkiä. Ehkä ensimmäisenä mieleen tulee se, että nyt pidempään maailmalla olleena osaan ihan eri tavalla arvostaa Espoossa viettämääni aikaa. Nuorempana oli kova tavoite päästä pelaamaan ulkomaille, missä “kaikki on hienompaa ja parempaa”, mutta nyt on pakko sanoa että kyllä meillä oli asiat aika hyvin Espoossakin. Meillä oli mahtava kaveriporukka pelaamassa, hienoja koutseja ja menestystäkin tuli ihan hyvin. Suomessa ylipäätänsä fysiot ja huolto hoitavat hommat ammattimaisemmin. Silloin aikoinaan tätä puolta ei osannut niin paljon arvostaa, mutta näin jälkikäteen olen oppinut ymmärtämään, miten hyvää aikaa nuo vuodet olivat. Yhteishenki koko joukkueessa oli niin mahtava, että en tiedä tuleeko vastaavaa enää koskaan koettua, en usko että ulkomailla ainakaan. Tähän liittyy eräs hauska tarina. Petu (Petri Matikainen) sanoi meille jossain kohtaa että “tää tulee olemaan teidän parasta aikaa, nauttikaa!” Silloin vähän jätkien kanssa naureskeltiin että näinköhän on, mutta nyt on pakko sanoa, että kyllä se Petu vaan oikeassa oli! Nyt olemme vuorostaan jätkien kanssa muistelleet jälkikäteen kuinka väärässä silloin olimmekaan.

 

Kun oikein miettii, niin kyllähän alkuperäinen Champions League oli ikimuistoinen. Välieräsarjassa JYPiä vastaan kevällä 2011 tein ratkaisupelissä tehot 2+1 ja edelliskaudella ratkaisin Oulussa todella pitkälle venyneen sääliplayoff-matsin Jeren syötöstä. Harmi että hävisimme tuon sarjan kolmannen pelin. Pakko nostaa esiin myös ensimmäinen liigakausi 2007-08, jolloin pystyin heti pelaamaan hyvin ja ottamaan suht ison roolin joukkueessa, jolloin pääsimme aina finaaleihin saakka.

 

Mitä terveisiä haluat lähettää Kiekko-Espoon kannattajille, junioreille ja yhteistyökumppaneille?

Ensinnäkin iso kiitos tuesta näiden kahden ensimmäisen kauden aikana! Kun seuran sidosryhmät saadaan tekemään yhteistyötä, tapahtuu hyviä asioita. Ja paljon hyvää on jo tapahtunutkin. Yhtenä tärkeänä kehityskohteena näen junioreiden paremman osallistamisen. Meidän on pyrittävä saamaan junnut kiinnostumaan enemmän Kiekko-Espoosta ja saatava heidät kokemaan ylpeyttä espoolaisesta edustusjoukkueesta ja siitä, että ovat osana Kiekko-Espoon pelaajaputkea. Espoolaista kiekkoa pitkään seuranneet ovat kokeneet niin paljon vastoinkäymisiä, että ymmärrän täysin, jos osalla on epäilyksiä Kiekko-Espoota kohtaan. Meidän tehtävänä on saada selvitettyä ja hälvennettyä näitä epäilyksiä, että voimme puhaltaa yhteen hiileen espoolaisen lätkän eteen. Yhdessä pystymme kehittymään ja etenemään. Yhdessä olemme paljon enemmän kuin erikseen.

 

Aiemmin syksyllä tehtyä haastattelua on päivitetty joulukuussa parilla lisäkysymyksellä:

 

Miten kausi on sujunut SHL:ssä omalta osaltasi, joukkueen osalta ja miten korona on vaikuttanut sarjan toimintaan Ruotsissa?

Kausi on ollut hyvin rikkonainen täällä Ruotsissa johtuen useista koronatapauksista joukkueissa. Erityisesti meidän joukkueen osalta pelejä on jouduttu siirtämään useasti. Pelit on pelattu tyhjille katsomoille ravintolatiloja lukuun ottamatta. Joukkueelle alkukausi on ollut pelillisesti hyvin hankala. Kovia pelaajasatsauksia on tehty tälle kaudelle, joten tämän hetken tilanne on hyvin suuri pettymys koko organisaatiolle. Uskoa silti löytyy, että saadaan käännettyä kurssi positiiviseksi jälleen joulun jälkeen kun pelit taas jatkuvat.

 

Miten näet Kiekko-Espoon tilanteen nyt kun Mestis-kausi on tauolla ainakin tammikuulle asti?

Osasin kyllä olettaa, että jossain vaiheessa kautta Liiga ja Mestis joutuvat keskeyttämään toimintansa ainakin hetkellisesti. Toivotaan, että tartuntatilanne saadaan Suomessa mahdollisimman hyvin hallintaan näillä tiukennetuilla rajoitustoimilla ja tulevalla rokotteella, jotta elämä pystyisi palaamaan taas normaalimmaksi.

Tilannehan on tietysti haastava Kiekko-Espoolle, niin kuin monille muillekin urheiluseuroille, yrityksille ja ihmisille. Olemme pyrkineet hallituksessa löytämään erilaisia keinoja helpottamaan tätä haastavaa tilannetta. Iso kiitos kuuluu ehdottomasti niille kaikille kannattajille, yrityksille ja muille tukijoille ketkä ovat omalla panoksellaan auttaneet Kiekko-Espoota näinä haastavina aikoina!

Muut kategorian uutiset: